Президент Петро Порошенко знову зустрівся із бізнес-спільнотою

05.07.2018

Захід зібрав понад 600 вітчизняних та іноземних підприємців. До діалогу з владою долучились і члени Торгово-промислової палати України. Серед проблемних питань, порушених бізнесом, – валютне регулювання, податок на виведений капітал, оновлення трудового законодавства, проблеми з поверненням старого ПДВ, тиск на бізнес з боку силових структур, обмеження готівкового обігу в економіці, проблеми вантажних перевезень, боротьба з контрабандою тощо.

І хоч перелік питань, які хвилюють бізнес, не особливо змінився з моменту попередньої зустрічі, проте у виконанні деяких із вимог бізнесу намітився прогрес. Зокрема, підписано Закон «Про валюту і валютні операції», що лібералізує валютний ринок. Впроваджується принцип інформування НБУ про здійснені валютні операції замість обов’язку отримання резидентами/нерезидентами індивідуальних ліцензій/дозволів на здійснення разової валютної операції. Скасовується можливість зупинення зовнішньоекономічної діяльності та запровадження індивідуального ліцензування до порушників, залишається  лише можливість  штрафних санкцій ДФС. Замість валютного контролю здійснюватиметься валютний нагляд.

Крім того, на розгляд парламенту внесено законопроект про податок на виведений капітал. Президент наголосив на тому, що цей податок  не має заперечень із боку МВФ, бо закон вступить у силу лише після появи відповідних компенсаторів. Також він підкреслив антикорупційний характер нового податку.

Уперше у зустрічі Президента із бізнесом взяв участь Генеральний прокурор. Юрій Луценко зазначив, що на сьогоднішній день в Україні 73% із 3 500 державних підприємств  формально збиткові, і виправити ситуацію можливо лише через проведення великої приватизації. Він також наголосив, що важливими для вирішення найближчим часом мають стати питання відкритого ринку землі, видачі ліцензій на використання надр, зловживання СБУ правом на контррозвідувальну діяльність на митниці.

Теги: ТППУ, Петро Порошенко