Україна долучається до світового стандарту електронної бізнес-звітності XBRL

25.01.2019

У ТПП України відбулась конференція «Роль та відповідальність аудиторів, які проводять обов’язковий аудит регуляторної МСФЗ звітності ССІ в Україні та стан реформи аудиторської діяльності в Україні».

Під час заходу представники проекту технічної допомоги «Технічна допомога за пріоритетними напрямами фінансового сектора в Україні» (EU-FINSTAR), що фінансується ЄС, у співпраці з Аудиторською палатою України обговорили МСФЗ фінансову звітність ССІ на основі використання українського електронного XBRL формату та роль аудиторів, які проводять обов'язковий  аудит фінансової звітності ССІ, а також стан реформи аудиторської діяльності та плани ОСНАД.

«Сьогоднішня тема є частиною загальної реформи, що відбулася по всьому світу. Результатом цих відновлень має стати фінансова прозорість, яка сприятиме більш активному залученню інвесторів, що дуже важливо для розвитку економіки України. Довіра до цілісності фінансових звітів є ключовим елементом для інвестиційної привабливості країни», – зазначив Йоганнес Баур, керівник відділу програм допомоги «Економічна співпраця, енергетика, інфраструктура та навколишнє середовище» представництва ЄС в Україні.

«Перехід на звітність у форматі XBRL не лише істотно покращить ефективність фінансового регулювання в країні, а й спростить аналіз даних, зокрема й з боку іноземних інвесторів. Дані легко піддаються машинній обробці й є універсальною мовою бізнесу, легко зрозумілою в усіх куточках світу. Україна стає відкритою та доступнішою інвесторам», – сказав Тимур Хромаєв, голова НКЦПФР.

В Україні триває реформа законодавства, що регулює аудиторську діяльність, а саме − реформа бюджетного законодавства, дерегуляція підприємницької діяльності, зміна валютного законодавства, корпоративного управління тощо. Наразі відбувається імплементація Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» щодо удосконалення деяких положень». Першим звітнім періодом, за який підприємства, зобов’язані застосовувати міжнародні стандарти в електронній формі, є 2019 рік. Підприємства мають право подавати фінансову звітність, складену за таксономією фінансової звітності, починаючи із звітного періоду, в якому набирає чинності цей Закон.

«У наших планах створення інспекції із забезпечення якості аудиту», – додала Ніна Южаніна, народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики.

Міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ) − це стандарти бухгалтерського обліку, розроблені Радою з міжнародних стандартів бухгалтерського обліку (IASB), які стають глобальним стандартом для підготовки та фінансового звітування публічних компаній. МСФЗ − це правила, яких повинні дотримуватися бухгалтери у веденні фінансових рахунків, тому вони є порівнянними, зрозумілими, надійними й актуальними для внутрішніх і зовнішніх користувачів фінансової інформації. МСФЗ є наслідком зростання міжнародної торгівлі та володіння акціями, і вони поступово змінюють багато різних національних стандартів бухгалтерського обліку.

XBRL − це технологія позначення даних для ідентифікації й опису інформації в фінансових звітах компанії.  Фінансові аналітики використовують XBRL для швидкого аналізу тенденцій у галузі й інших показників, а також для оновлення фінансових моделей. Регулятори (у тому числі Комісія з цінних паперів) використовують XBRL, крім інших цілей, для пошуку статистичних аномалій, які можуть вказувати на запитання щодо практики обліку компанії.

Учасниками конференції стали представники Верховної Ради України,  Представництва  ЄС в Україні, Міністерства фінансів України, Національного  банку України, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, органа суспільного нагляду за аудиторською діяльністю України та Аудиторської палати України.